Het einde van het jaar is het ideale moment om je werknemers in de bloemetjes te zetten. Het was opnieuw een bewogen jaar, met enerzijds wijzigende coronamaatregelen en anderzijds een groeiende economie die veel van iedereen heeft gevergd. Een eindejaarsgeschenk mag dan ook niet ontbreken. Geschenkmandjes met heel wat leuke spulletjes blijven populair. Dat geeft ook Igopromo, een specialist op het gebied van bedrukbare promotionele artikelen, aan. Toch kan ook een onbelaste bonus een interessante manier zijn om het jaar af te sluiten.
Populaire geschenken voor het personeel
Velen hadden hun hoop gevestigd op het jaar 2021. “De vaccins zouden de coronapandemie wel bedwingen”, dacht men. Niks bleek minder waar te zijn en op 1 januari 2022 ontwaakt Nederland onder het warme deken van een lockdown. In 2022 zullen we wellicht weer wat vaker thuis vertoeven en dat heeft invloed op het eindejaarsgeschenk dat je aan het personeel geeft. Een eindejaarsgeschenk dat helpt om thuis het plezier te vinden, doet het op dit moment heel goed. Je kan bijvoorbeeld handdoeken bedrukken, want dat kan iedereen gebruiken en het wordt automatisch gelinkt aan ontspanmomentjes. Geef de handdoeken ook nog eens een leuke boodschap mee en je zal gegarandeerd scoren.
Uiteraard hoef je je niet te beperken tot handdoeken en kan je er een leuke geschenkmand van maken, bijvoorbeeld met wellnessslippers en allerlei leuke badproducten. Dit kan natuurlijk worden gecombineerd met de klassiekers die het altijd goed doen bij een eindejaarsgeschenk. Het gaat dan vooral om voedingswaren, drank en leuke spulletjes voor in de keuken.
Creatief omgaan met de lockdown
Weet ook dat de nieuwe coronaregels er niet voor hoeven te zorgen dat je geen fantastisch feest kan geven en werknemers niet in de watten kan leggen. Ja, dat doe je beter niet fysiek. En nee, dat hoef je niet voor de webcam te doen. Dat hebben we heus wel al gehad.
Een aantal werkgevers heeft het ideale alternatief al ontdekt: een foodtruck die je personeel en hun gezin aan huis trakteert. De foodtruck rijdt van huis naar huis en tovert de lekkerste maaltijden tevoorschijn. Als werkgever kan je mee achter de bar kruipen om persoonlijk de nieuwjaarswensen over te brengen en bubbels te overhandigen. Het is meteen ook een ideaal moment om zelf het eindejaarsgeschenk te geven. Dat is toch veel leuker dan het eindejaarsgeschenk met een pakjesbedrijf naar de werknemers toe te zenden?
Waarde van het eindejaarsgeschenk
Hoeveel je uitgeeft aan een eindejaarsgeschenk voor het personeel bepaal je natuurlijk zelf. In Engeland geeft koning Elizabeth, van wie haar persoonlijk vermogen op 400 tot 500 miljoen euro wordt geschat, op het einde van het jaar gemiddeld 6 tot 8 pond uit per werknemer. De meeste Nederlandse werkgevers zijn gelukkig guller dan de Engelse koningin. Zo blijkt dat respondenten van het magazine MT gemiddeld 25 tot 50 euro uitgeven aan een eindejaarsgeschenk. De lezers van De Zaak gaven ongeveer 35 tot 50 euro uit aan zo’n eindejaarsgeschenk. Opvallend is dat de waarde van de gegeven eindejaarsgeschenken de afgelopen twee jaar is gestegen, zonder dat er per se meer wordt gegeven.
Een onbelaste bonus toekennen
Ten slotte heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat het leven duurder is geworden. Gas, olie, katoen, energie, woningen en auto’s: elke dag wordt er wel iets duurder en neemt de koopkracht van Nederlandse werknemers af. Het einde van het jaar kan dan ook een interessant moment zijn om de werknemers een financiële bonus toe te kennen. De werkgever is vrij om te bepalen welk bedrag hij toekent, maar hij moet zich wel houden aan de regels omtrent goed werkgeverschap. Dit wil zeggen dat hij niet willekeurig bonussen mag uitdelen, bijvoorbeeld door de ene werknemer wel een bonus toe te kennen en de andere niet. Deze regels gelden overigens ook voor het uitdelen van een eindejaarsgeschenk aan het personeel.
Onder een aantal voorwaarden kan deze bonus onbelast worden gegeven door de vrije WKR-ruimte te benutten. De vrije ruimte is dit jaar extra hoog en bedraagt 3% over de eerste 400.000 euro van de loonsom. Er moet uiteraard ook rekening worden gehouden met de andere extraatjes die dit jaar zijn toegekend, maar het is dus mogelijk om een heel royale bonus toe te kennen zonder dat er een eindheffing wordt toegepast.
De verruiming van de vrije ruimte naar 3% was een eenmalige steunmaatregel in het kader van de coronapandemie. In 2022 keert ‘alles’ terug naar normaal en bedraagt de vrije ruimte opnieuw 1,7% van de fiscale loonsom. Net voor het nieuwe jaar is het dus het ideale moment om de onbenutte ruimte nog snel te benutten, voordat het niet langer mogelijk is.