Business Financieel Ondernemen Weetjes

Waar moet je op letten bij het kopen van een bedrijfspand?

Wil je graag een nieuw onderkomen voor je bedrijf, maar wil je niet te maken krijgen met een huurbaas? Dan kan je een bedrijfspand kopen. Niet alleen is het vaak goedkoper dan huren, het is eveneens een investering in de toekomst van je bedrijf. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een eigen kantoor koopt? Hierbij vijf tips die helpen om een goede keuze te maken. 

1. Ga niet over een nacht ijs

Tegenwoordig heb je volop keuze in lege bedrijfspanden. Kies er niet zomaar eentje, het pand moet passen bij je onderneming. Niet ieder pand is geschikt voor jouw zakelijke activiteiten. Vergelijk de eigenschappen van verschillende mogelijkheden met elkaar. Let er op of de uitstraling van het pand bij jouw bedrijf past. Schakel een makelaar in zodat je weet wat er allemaal te koop staat.

2. Kijk naar de toekomst 

Heb je een bedrijfspand gevonden wat geschikt is dan moet je rekening houden met het feit dat je hier een hele tijd gaat werken. Je koopt niet een pand om het een jaar later alweer te verkopen. Hou rekening met de verwachte groei van je bedrijf en beslis pas wanneer je het pand in het echt hebt gezien. Maak een afspraak en bekijk rustig alle ruimtes. Ga niet overstag tot de aankoop van een monumentaal pand wanneer een moderner gebouw geschikter is voor je onderneming 

3. Is het pand goed bereikbaar? 

Het is fijn wanneer je niet lang hoeft te reizen naar je bedrijfspand. Dat geldt eveneens voor je zakelijke relaties en eventuele werknemers. Controleer daarom hoe het zit met de bereikbaarheid per auto en het openbaar vervoer. Zorg voor voldoende parkeerplaatsen. Wanneer dat goed is geregeld heb je meer kans dat klanten die belangrijk zijn langs komen op je kantoor. 

4. Neem contact op met de bank 

Heb je het ideale bedrijfspand gevonden? Dan is het tijd om contact op te nemen met de bank. Zoek uit hoeveel geld je kan lenen. Meestal heb je een bedrijfshypotheek nodig voor de aankoop van het pand. Dat hangt natuurlijk van meerdere factoren af, zoals de waarde van het pand. Het is belangrijk om van te voren te weten hoeveel geld je zelf kan financieren en hoe hoog de kosten zijn van een hypotheek bedrijfspand. Kom je er niet uit? Laat je dan begeleiden door een financieel expert. Met een hypotheek ga je een betalingsverplichting aan voor langere tijd. Daarom is het fijn om ook verzekerd te zijn dat je omzet binnen blijft komen. Een kredietverzekering kan hieraan goed bijdragen.

5. Reserveer geld voor de onderhoudskosten 

Wanneer je eigenaar bent van een pand moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het onderhoud. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog zijn. Het hangt af van hoe oud en hoe groot het pand is. Je kan te maken krijgen met reparaties aan het dak, de vloer of bijvoorbeeld schilderwerk. Dat geldt voor zowel binnen als buiten. Op zich geen probleem deze kosten, maar je moet je er wel van bewust zijn. Daarom is het handig om hiervoor geld op zij te zetten, zodat je later niet met financiële problemen te maken krijgt. 

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *