Financieel

Dit moet je weten over kredietverzekeringen

Dit moet je weten over kredietverzekeringen

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Er komt namelijk veel kijken bij het runnen van een bedrijf. Een van deze zorgen kan zijn of klanten wel op tijd betalen. Gelukkig is dat een zorg die je kan laten wegnemen met een kredietverzekering. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een speciale voorziening dubieuze debiteuren.

Wat is een kredietverzekering?

Met een kredietverzekering verzeker je je omzet wanneer een klant een factuur niet kan betalen. Een kredietverzekeraar gaat dus niet achter je klanten aan om ze te laten betalen, maar als ze echt niet kunnen betalen omdat ze failliet zijn of andere financiële problemen hebben, keert de kredietverzekeraar een deel van de misgelopen winst uit. Ze ben je altijd verzekerd van je omzet. Dit is geschikt voor elke onderneming die producten of diensten verleend aan andere bedrijven van alle verschillende sectoren.

Een kredietverzekering geeft zo een hoop voordelen. Als eerst neemt het een hoop zorgen weg, want je weet nu zeker dat je geen grote hoeveelheden winst mis kan lopen. Zo heb je als ondernemer meer tijd om je bezig te houden met het runnen van je zaak. Daarnaast verbetert het de cashflow van je onderneming omdat de gemiddelde betalingsduur van je facturen omlaaggaan.

Dubieuze debiteuren

Dubieuze debiteuren zijn debiteuren waarvan de kans groot is dat de openstaande factuur oninbaar is. Voor dit soort debiteuren kun je speciale voorzieningen opnemen om jezelf hiertegen te verzekeren. Dit is als het ware een potje wat je uitgekeerd krijgt als de factuur inderdaad niet betaald kan worden.

Debiteurenbeheer

Omdat voorkomen beter is dan genezen kun je ook extra inzetten in een strak debiteuren beheer. Hierbij horen de volgende activiteiten: Vooraf controleren wat de kredietwaardigheid is van potentiële klanten, regelmatig controleren wat de risico’s zijn bij bestaande klanten en goed bijhouden wanneer betalingen achterstallig dreigen te raken. Dit kun je zelf doen, maar dit zou je ook kunnen uitbesteden.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *