Business Weetjes

7 voordelen van goede verlichting in een parkeergarage

Perfecte verlichting is eigenlijk overal erg belangrijk. Dit is bijvoorbeeld het geval in je eigen huis, maar ook in je tuin. Daarnaast moeten er natuurlijk ook goede lichten in een winkel, fabriek, magazijn of kantoor geplaatst zijn. Bovendien is een ideale verlichting ook belangrijk in een parkeergarage, waarbij je het beste kunt kiezen voor LED lampen. Over de voordelen van een goede verlichting parkeergarage kun je in dit artikel meer lezen. 

Gelijkmatig verdeeld licht

LED lampen zorgen voor een gelijkmatig verdeelde verlichting in vergelijking met HID lampen. Het vermogen van LED’s om gelijkmatig verdeeld licht op een oppervlak te geven, kan worden gekoppeld aan het gebruik van meerdere diodes en individuele optica binnen een armatuur. Als gevolg hiervan zal de lichtkwaliteit over een oppervlak minder variëren, ondanks de montageplaats van het armatuur. Bij andere lichtbronnen is dit niet het geval, aangezien de lichtintensiteit het hoogst is recht onder het armatuur.

Energie-efficiëntie

In vergelijking met traditionele verlichtingsarmaturen hebben LED parkeergaragelampen een hoog lichtrendement. Dit betekent dat ze een grotere hoeveelheid licht (lumen) per eenheid vermogen (watt) produceren. Er wordt dus minder elektriciteit gebruikt om volledige helderheid te bereiken. LED lampen hebben een wattage tussen 24 en 82 watt, terwijl HID lampen een vermogen hebben tussen 70 en 400 watt. Hierdoor kan LED verlichting 40 tot 60 procent energiebesparing bieden ten opzichte van de traditionele lampen. 

Verbeterde veiligheid

LED parkeergarageverlichting biedt mensen en voertuigen in deze ruimtes meer veiligheid en beveiliging. De lichten flikkeren en zoemen niet of branden niet gemakkelijk door en bieden daardoor een goede verlichting van de ruimte. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het gebruik van LED verlichting in parkeergarages, parkeerplaatsen en andere buitenruimtes nachtcriminaliteit tot 39 procent kan verminderen. In dat geval kunnen deze verlichtingsarmaturen de veiligheid van voetgangers en automobilisten vergroten.

Kostenreductie

LED verlichtingsarmaturen zijn energiezuinig, wat helpt om de energierekening aanzienlijk te verlagen. Dit kan je op de lange termijn geld besparen in vergelijking met het gebruik van andere verlichtingsarmaturen. Bovendien zijn LED’s duurzaam en hebben ze een langere levensduur van maximaal 50 duizend tot 100 duizend uur. Metaalhalogeniden, fluorescentielampen en HPS lampen zouden twee of drie keer moeten worden vervangen gedurende deze periode en kosten op de lange termijn dus veel meer geld.

Dimbaar

Hoewel verlichtingsarmaturen meestal moeten worden ingeschakeld, zijn er momenten waarop ze moeten worden gedimd. LED verlichtingsarmaturen worden soms gebouwd met dimfuncties, waardoor de lichten kunnen worden gedimd als er geen activiteiten in de parkeergarage zijn. Het licht kan met 10 procent worden gedimd, waardoor het energieverbruik binnen deze periode wordt verminderd. Bovendien kunnen LED lampen zelfs op een lage stroomsterkte werken en kunnen ze daarom worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

Bestand tegen extreme buitentemperaturen

LED parkeergarageverlichting kan worden gebruikt in barre weersomstandigheden, omdat ze zijn ontworpen om verschillende temperaturen aan te kunnen. Deze armaturen en hun lichtsterkte worden niet beïnvloed door fluctuerende temperaturen. Daarom kunnen ze ongeacht het weer werken, wat ze ideaal maakt voor gebruik in parkeergarages. Daarentegen kunnen fluorescentielampen en HID lampen falen als de temperaturen laag zijn. Bovendien kan hun levensduur aanzienlijk worden verkort door lage temperaturen. Hier heeft LED verlichting in een parkeergarage dus helemaal geen last van.

Geen emissies

LED parkeergaragelampen zenden geen Infrarood (IR) en Ultraviolet (UV) stralen uit. Ze zijn geschikt voor gebruik op parkeerplaatsen met voorwerpen die gevoelig kunnen zijn voor een van deze stralen. Deze laatste zendt, in vergelijking met HID lampen, UV stralen uit die schadelijk zijn voor mens en dier. Bovendien zijn LED parkeergaragelampen vrij van gevaarlijke chemicaliën en dus milieuvriendelijk. Daarnaast kunnen ze ook nog eens gerecycled worden, wat ze nog milieuvriendelijker maakt.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *