Trends Weetjes

Zorg voor extra veiligheid met een brandwacht

Wanneer je een bedrijfspand hebt, bedrijfseigenaar of organisator van shows of evenementen bent, is het altijd belangrijk om de brandveiligheid op orde te hebben. Dit is wettelijk verplicht en daar moet je dus altijd goed op letten. Je kunt alle brandveiligheidsregels vinden in de wetgeving brandveiligheid of het Bbl. Het is dus voor ieder pand of bedrijf belangrijk dat je goed weet welke regels er zijn voor de brandveiligheid, zoals hoeveel brandmeldinstallaties een pand nodig heeft en wanneer je brandwachten moet inhuren. Hieronder lees je meer over brandpreventie en brandwachten. 

Waarvoor dient een brandwacht?

Een brandwacht moet zorgen dat wanneer er geen brandalarm of brandsysteem in het gebouw is, iedereen veilig is wanneer er brand uitbreekt. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een brandmeldinstallatie storing heeft gehad waardoor deze tijdelijk uitgeschakeld is. In dat geval moeten er brandwachten ingehuurd worden om voor de veiligheid aanwezig te zijn. Brandwachten zijn altijd goed opgeleid en weten wat ze moeten doen wanneer er brand uitbreekt. Een brandwacht weet bijvoorbeeld hoe een brand geblust moet worden, kan EHBO toepassen en weet hoe ze iedereen naar buiten moeten begeleiden. 

Wat kun je doen aan brandpreventie? 

Het is voor ieder bedrijf of organisatie belangrijk dat het brandveilig is. Onder brandpreventie horen de onderstaande onderdelen:

  • Rookmelders
  • Brandalarm
  • Brandblussers
  • EHBO kit
  • Rookmelders
  • Brandsprinkelers

Ieder bedrijfs- of pandeigenaar is verplicht dit op orde te stellen. Wat er precies nodig is in het gebouw kan per pand verschillend zijn. Je kunt de regels vinden in het bouwbesluit 2012. Let op! in 2022 vervalt deze en wordt dit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) genoemd. Zorg er altijd voor dat je op de hoogte bent van de regel- en wetgeving van de brandveiligheid. Zo voorkom je gevaar bij brand. 

Brandwacht voor toezicht 

De brandwachten van De Groot Brandwachten zijn allemaal opgeleid binnen de brandweeropleiding. Het is belangrijk dat je altijd een ervaren brandwacht inschakelt wanneer dit nodig is. Je kunt een brandwacht ook inschakelen om toezicht te houden wanneer er bijvoorbeeld een storing in de sprinklers is, het alarmsysteem defect is, voor controle na een brand of het installeren van sprinklers. Kortom, wanneer de brandveiligheid niet zoals in de wetgeving staat aangegeven, is het verplicht een brandwacht aanwezig te hebben. 

Brandwachten zijn in veel verschillende branches inzetbaar, zoals: horeca, bouw, evenementen en verschillende industrieën. Weet je niet helemaal zeker wat er precies nodig is voor jouw bedrijf? Je kunt altijd even contact opnemen met een brandwacht of de brandweer. Die zullen je adviseren over de nodige maatregelen.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *