Business Financieel Ondernemen Weetjes

Laat deze subsidies als mkb niet liggen

Voor het mkb heeft de Nederlandse Overheid tal van subsidies klaarliggen. Niet alleen om jou door een crisis heen te slepen, maar ook om bijvoorbeeld te verduurzamen. Hoe fijn dat dit kan, maar dan met wat steun vanuit de overheid? Let goed op, want wij leggen hier uit welke subsidies jij echt niet wilt missen. 

Subsidiekansen niet benutten

Hoewel het algemeen bekend is dat er veel subsidies beschikbaar zijn, is het ook alom bekend dat veel bedrijven deze kansen laten liggen. Heel vaak onbewust zelfs. Dit heeft grote gevolgen, want hierdoor lopen ondernemers veel geld mis. Hierdoor zijn zij letterlijk dief van hun eigen portemonnee. Daarmee lopen ze automatisch een stuk achter op essentiële punten, zoals bijvoorbeeld innovatie, vergroening of kennisdeling. Wil jij op deze punten een stap vooruit zetten, waarom zou je deze financiële steun dan laten schieten? Zijn het ‘de bergen aan papierwerk’ of ‘de tijd die erin gaat zitten’? 

Reden voor niet nuttigen

Niemand laat ‘natuurlijk’ expres geld liggen waar hij of zij recht op heeft. Voor veel mkb’ers is het echter niet duidelijk welke subsidiekansen en -mogelijkheden zij hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld veel onbekende subsidies die grote kansen bieden. Om te voorkomen dat organisaties subsidiegeld laten liggen, hebben wij in dit artikel een aantal subsidies opgesomd die je alsnog in de gaten moet houden. 

Subsidies voor mkb

Uit de berg subsidies hebben wij een beknopt rijtje aan subsidies er tussenuit geplukt die erg interessant is voor het Nederlandse mkb:

  • WBSO subsidie: WBSO staat voor Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk. Dit is dé fiscale stimuleringsregeling en daarmee de subsidie voor innoverend Nederland. In 2021 is de WBSO nog 25% hoger dan in voorgaande jaren. Laat deze kans dus niet liggen om te innoveren. 
  • MIT subsidie: als derde de MIT-subsidie, volledig de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Dit is de aanjager van technologische vernieuwing. Het is namelijk een regeling voor mkb’ers die werken aan technologische producten die leiden tot nieuwe diensten, producten en nieuwe processen. De MIT kent twee instrumenten, namelijk MIT haalbaarheid en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.
  • Als laatste kun je ook de EIA aanvragen. Voor de aanschaf van zonnepanelen, subsidie voor ledverlichting of warmtepompen kan er gekeken worden naar de investeringsaftrek binnen de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Ben jij na het zien van deze subsidies geïnteresseerd, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Er zijn tal van bedrijven die je hiervoor met consultants kunnen helpen. Zo loop jij nooit meer een euro mis.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *