Ondernemen Weetjes

Tips om duurzamer te ondernemen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en ook meer en meer bedrijven houden hier rekening mee. Als jij waarde hecht aan een beter milieu, dan is het als ondernemer goed om hierop te focussen. Het is op verschillende manieren mogelijk om duurzamer te ondernemen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij geven wat handige tips!

Zorg voor een duurzaam kantoor

Als je graag duurzamer wilt ondernemen is het goed om te beginnen met een duurzaam kantoorpand. Of je nu een thuiskantoor hebt of een groot kantoorpand met medewerkers: het is op verschillende manieren mogelijk om dit te verduurzamen. Je kantoor duurzaam maken doe je ten eerste door te zorgen voor een goede isolatie. Hoe beter jouw kantoor geïsoleerd is, hoe meer je bespaart op de energiekosten. Een andere manier om je kantoor te verduurzamen is door voor energiezuinige verlichting te gaan. Denk hierbij aan het gebruiken van ledlampen. 

Het realiseren van zonnepanelen, zorgen voor een duurzaam interieur en kiezen voor milieuvriendelijke kantoorartikelen zijn ook nog goede manieren om je kantoor duurzamer te maken.

Koop spullen tweedehands

Wat ook een geschikte manier is om duurzamer te ondernemen, is door producten een langere levensduur te geven. Dit doe je door vaker te kiezen voor tweedehands spullen. Tweedehands spullen zijn ontzettend duurzaam omdat dit gaat om producten die al eerder gebruikt zijn. Je hoeft op deze manier geen gloednieuwe producten aan te schaffen. Nieuwe producten zijn een stuk slechter voor het milieu dan producten nog een tweede leven geven. Als je een eigen kantoor hebt, is dit mogelijk door te gaan voor tweedehands meubilair. 

Heb je een magazijn of loods en focus je met jouw onderneming op logistieke processen? Ook dan zijn tweedehands spullen een optie. Gebruikte heftrucks kopen zijn een aanrader in dit geval. In welke branche je ook opereert, het gebruiken van tweedehands spullen is vaak eenvoudig mogelijk. Niet alleen maak je hiermee een duurzame keuze, maar je bespaart nog eens op de kosten ook.

Werk vaker vanaf huis

Een eenvoudige, maar effectieve manier om duurzamer te ondernemen is ook door vaker thuis te werken. Als dit voor jou een mogelijkheid is, is het slim om regelmatig te doen. Als je thuiswerkt voorkom je CO2 uitstoot en ben je dus milieubewust bezig. Niet alleen voor jezelf is het slim om zo nu en dan thuis te werken, maar ook voor je medewerkers indien je deze hebt. Bied hen deze mogelijkheid dan ook als je milieuvriendelijker wilt ondernemen.

Werk met duurzame leveranciers

Een goede tip is om te werken met duurzame leveranciers. Wees kritisch bij het zoeken naar de perfecte leveranciers en houd hierbij goed rekening met welke leveranciers een duurzame werkwijze hebben. Niet iedere leverancier is even duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan kiezen voor een leverancier die milieuvriendelijke grondstoffen gebruikt of minder verpakkingsmateriaal inzet. 

Met deze tips maak je een goed begin met duurzaam ondernemen. Er is nog veel meer mogelijk om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu, dus doe dit vooral stap voor stap. Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid en dit ook uitstraalt met je bedrijf, dan is de kans groot dat dit ook door anderen als positief wordt gezien. Je kunt hier dus veel profijt van hebben!

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *