Business Weetjes

Wat doet een assessmentbureau?

Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel eens van een assessment bureau gehoord, zo niet? Ook geen probleem. In dit artikel leer je verschillende dingen over een assessmentbureau. Je leert bijvoorbeeld wat het precies is en de diverse testen die een assessmentbureau afneemt.

Wat is een assessmentbureau?

Als je heel breed kijkt, kun je zeggen dat een assessmentbureau een bureau is, dat allerlei psychologische testen ontwikkelt. Heb je wel eens een persoonlijkheidstest gedaan? Zo’n test is een groot en belangrijk onderdeel van deze psychologische testen. Wat dacht je van een capaciteitentest? Dat is ook een voorbeeld van een psychologische test die het assessmentbureau ontwikkelt. In dit soort testen wordt het denkvermogen van een kandidaat getoetst. Maar wat zegt de uitslag van zo’n test eigenlijk? Nou, het doel van zo’n test is om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie binnen een bedrijf. Zelf krijg je ook meer inzicht in wie je bent en wat je leuk vindt of juist minder leuk. Wat je sterke punten zijn en minder sterke punten etc.

Verschillende testen

Ieder assessmentbureau ontwikkelt zijn eigen testen. Geen test is precies hetzelfde. Ja, vaak zit er best veel overlap tussen de diverse bureaus, maar er zijn ook veel verschillen. Het ligt er ook aan waar het bureau de nadruk op legt. Zo maken sommige bureaus een verschil op basis van afkomst, achtergrond en opleiding en bij andere maakt dit niet uit.

Maar er bestaan ook verschillen in de onderdelen zelf. Zo zijn er veel varianten als het gaat om cijferreeksen.

Verschillende categorieën

Een assessment bureau Breda zal andere vragen hebben dan een assessmentbureau in Den Haag. Toch zijn alle vragen over dezelfde drie categorieën verdeeld:

  • Abstract of logisch: bij deze categorie wordt het logisch redeneervermogen getest. Waardoor er een goed beeld van de intelligentie wordt gevormd.
  • Numeriek redeneren: bij deze categorie wordt het numeriek redeneervermogen getest. Vooral wiskunde dus. De opleiding van de kandidaat is hierbij dus van belang.

Verbaal redeneren: bij deze categorie wordt het verbaal redeneervermogen getest. Achtergrond, afkomst en opleiding spelen hier dus een grote rol.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *