Business Financieel Ondernemen Trends Weetjes

Bedrijfssoftware belangrijke succesfactor

Iedereen kan tegenwoordig met wat leuke software pakketjes zelf een webshop opzetten om producten aan consumenten te verkopen. Toch is een online webshop van een kleine zelfstandige niet hetzelfde als de bedrijfssoftware die door bedrijven wordt gebruikt. Dan gaat het om b2b webshop software, die volledig is geïntegreerd in alle onderdelen van het bedrijf. Dat lijkt misschien een beetje overdreven, maar wanneer je als bedrijf je producten wilt verkopen aan zowel consumenten als aan zakelijke relaties, is dat veel ingewikkelder dan je met de simpele software voor een webshop kunt afhandelen. Bij bedrijfssoftware worden alle productieprocessen aan elkaar gekoppeld.

Ingewikkelde processen

Software die het verkoop- en productieproces van bedrijven ondersteunt wordt ERP software genoemd. Dat staat voor Enterprise Resource Planning. Deze software ondersteunt alle processen, zoals het voorraadbeheer, de inkoop, de verkoop, het relatiebeheer, de financiële administratie, de productieprocessen, service en HR. Soms worden er nog aanvullende modules gebruikt, bijvoorbeeld voor kassasystemen en het artikelbeheer. ERP software zorgt ervoor dat bedrijven zeer efficiënt kunnen functioneren en flink kunnen besparen op de kosten. Nadelen zijn een grotere kwetsbaarheid, weinig flexibiliteit en hoge kosten om de software te onderhouden. Ook betekent de implementatie van deze software soms, dat de productieprocessen stapsgewijs moeten worden aangepast. Dat is soms een zeer moeizaam proces.

Wat kan een b2b webshop?

Zakelijke klanten worden anders behandeld dan consumenten. Bij zakelijke klanten is het aantal identieke producten dat wordt besteld veel groter. Daarom moet er gewerkt kunnen worden met staffelkortingen. Bij zakelijke klanten worden ook lang niet alle bestellingen gedaan door dezelfde persoon. Het is daarom noodzakelijk dat een werknemer van een zakelijke klant de juiste autorisatie krijgt. Er moet een maximumbedrag ingesteld kunnen worden voor elke werknemer. Bestellingen voor hogere bedragen zijn pas toegestaan na goedkeuring. Als de webshop ook door consumenten gebruikt moet kunnen worden, moeten deze geen last hebben van de extra functionaliteit voor zakelijke klanten.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *