Financieel

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Een uitvaartverzekering sluit je af om je nabestaanden tegen de kosten van een uitvaart of een crematie te beschermen. Door de passende verzekering te kiezen, weet je zeker dat ze de financiële gevolgen van je overlijden niet zullen moeten dragen. Je kan kiezen uit een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Moest je overlijden, zal een kapitaalverzekering een geldbedrag aan je nabestaanden uitkeren. Een naturaverzekering daarentegen zal de uitvaart en alle bijkomende zaken voor hen regelen.

Uitvaartverzekering niet verplicht

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Toch heeft ongeveer 70% van de Nederlanders deze verzekering afgesloten. Een overlijden is een emotionele gebeurtenis. Je nabestaanden zullen met heel wat pijn en verdriet moeten omgaan, laat staan dat daar financiële zorgen bijkomen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering geeft veel mensen dan ook een rustig gevoel. Je hebt er immers alles aan gedaan om je dierbaren zo goed mogelijk achter te laten.

Zelf sparen

Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, kan je hier eventueel zelf voor sparen. Dit houdt natuurlijk het risico in dat er op het moment van overlijden nog niet voldoende spaargeld verzameld is. Bovendien vraag zelf sparen heel wat discipline en verantwoordelijkheid. De verleiding om het gespaarde geld aan iets anders uit te geven, zal namelijk groot zijn.

Uitvaart door gemeente

Als je overlijdt zonder uitvaartverzekering en je nabestaanden kunnen niet voor de kosten opdraaien, gebeurt het wel eens dat de gemeente de uitvaart regelt. Dit klinkt misschien interessant, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo zal je in een algemeen graf begraven worden, zonder bloemen en zonder afscheidsplechtigheid. Alleen directe familieleden mogen bij de uitvaart aanwezig zijn en de gemeente zal er alles aan doen om de kosten toch nog op hen te verhalen. Je krijgt zo echt geen waardig afscheid, reden te meer om tijdig een uitvaartverzekering af te sluiten.

Verplicht in de toekomst?

Op dit moment zijn er twee verplichte verzekeringen in Nederland, namelijk de basiszorgverzekering en de WA-verzekering voor voertuigen. In de toekomst zou de uitvaartverzekering ook wel eens verplicht kunnen worden. Deze verplichting zou via een extra belasting ingevoerd kunnen worden of door het betalen van een premie, zoals het geval is bij een zorgverzekering. Het grote voordeel van een verplichte uitvaartverzekering is de financiële zekerheid. De kosten van een uitvaart worden toch nog vaak onderschat, wat heel wat gevolgen voor de nabestaanden met zich meebrengt. Het verplichten van de uitvaartverzekering zal wel tot hogere maandelijkse kosten leiden. Voor mensen met een laag inkomen zal het moeilijk zijn deze extra kosten op te vangen.

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. De premie is immers vrij laag en je behoedt je nabestaanden voor heel wat financiële zorgen. Een uitvaartverzekering biedt zekerheid voor je dierbaren, iets wat jou vast en zeker een rustig gevoel zal geven! 
Bron: https://zeker.com/verzekeringen/begrafenisverzekering/

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *