Business Financieel

Waar je op moet letten bij een kredietverzekering

Waar je op moet letten bij een kredietverzekering

Omzet verliezen door niet betalende klanten is iets wat je als ondernemer graag wil vermeiden. Je kan ertegen verzekeren. Zo keert een kredietverzekeraar je uit als je toch schade oploopt door een niet betalende klant. Erg handig maar het blijft een strategische overweging. Hoeveel risico is acceptabel en wanneer sluit je een kredietverzekering af? Waar moet je op letten bij het zoeken naar een kredietverzekering?

Reviews

De eerste tip is makkelijk. Let op reviews. Het is altijd nuttig om je in te lezen in andermans ervaringen. Google een beetje rond en kijk wat mensen te zeggen hebben over de verzekeringen die je overweegt. Omzetverzekerd krijgt van hun klanten bijvoorbeeld een 8,5 gemiddeld. Dat is al een goed teken.

Dekkingspercentage

Het dekkingspercentage varieert per kredietverzekering. Dit kan van 75% oplopen tot 95%, maar je zult altijd een percentage eigenrisico moeten betalen van 5 tot 25%. Dit kan verschillen per verzekeraar en per project of klant die verzekerd wordt, gebaseerd op het risico.

Fabricagerisico

Als je voor een klant specifieke producten moet produceren of inkopen maak je kosten vóórdat je levert. Dit is een apart risico. Als dit het geval is let dan op dat het fabricagerisico is mee verzekert en vraag de verzekeraar wat deze risico’s voor gevolgen hebben voor jouw verzekering. Anders kunnen deze kosten niet gedekt worden terwijl deze makkelijk aantoonbaar en te verzekeren zijn.

Landenrisico

Kredietverzekeringen worden vooral gebruikt bij bedrijven die exporteren. Wanneer je zakendoet met landen die politiek en economisch onrustig zijn brengt dit extra risico met zich mee. In dit soort landen kunnen makkelijk betalingsproblemen ontstaan. Zorg dus dat je goed informeert bij de kredietverzekeraar hoe hiermee om wordt gegaan.

Overige service

Sommige kredietverzekeraars bieden ook extra service zoals preventie en incassohulp. Dan wordt er gekeken hoe het risico vooraf beperkt kan worden en hoe zij jou kunnen helpen met het innen van betalingen. Dit kan ook erg handig zijn, dus let daar ook op.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *