Weetjes

Word jij wel óf niet blij van thuiswerken?

Thuiswerken is in opkomst en dat is niet zo vreemd na de roerige Coronatijd. Je 9 tot 5 baan tijdelijk inruilen voor werken aan huis klinkt in de eerste instantie prettig. Je kunt je eigen tijd indelen, je hoeft je niet haastig in je kleren te hijsen en je hebt geen files. Zo zijn er op het eerste gezicht nog wel meer voordelen te bedenken als het om thuiswerken gaat. Word jij er persoonlijk nu wel of niet blij van? De meningen zijn verdeeld en wij hebben voor je onderzocht waarom de één – na versoepeling van de regels – eigenlijk meer zou willen thuiswerken en sommige weer niet. Dit hangt namelijk samen met bepaalde karaktereigenschappen. Jouw karakter bepaalt voor een groot deel je productiviteit. Hoe dat precies zit lees je hieronder!

Thuiswerken in je kleding of in je badjas?

Binnen een paar stappen ben je waarschijnlijk bij je pc of laptop als je thuiswerkt. Het is dan heel verleidelijk om je zachte fleece badjas om je heen te wentelen en te beginnen. Echter raden we je dit toch sterk af. Het is – ondanks dat je thuis werkt – belangrijk om in werksfeer te komen en níet in chillsfeer. Spring onder de douche, kleed je aan en ga heerlijk werken. Lekker toch? In je vertrouwde omgeving het werk doen wat je het liefst doet!

Extravert of introvert

Als je een extravert persoon bent leid je in privétijd ongetwijfeld een hectisch leven. Als je dan in je werkomgeving bent heb je waarschijnlijk niet altijd de behoefte aan extra drukte in je werkomgeving. Extraverte mensen zien – in tegenstelling tot wat we misschien zouden verwachten – hun werkplek als rustige plek om ook echt te werken. Introverte mensen leiden veelal een rustig leven en hebben niet veel sociale contacten in hun privéleven. Daar is het thuis geen zoete inval en ook staat de telefoon niet roodgloeiend als er weer eens een feestje is. Introverte mensen vinden het vaak prettig als ze bij het koffieapparaat staan en zij met hun collega’s een praatje kunnen voeren na het weekend. Immers hebben ze net een rustig weekend gehad. Uit onderzoek blijkt dat introverte mensen thuiswerken ongezellig vinden en extraverte mensen thuiswerken als prettig ervaren. Als we het hebben over de productiviteit van mensen die aan huis werken rust hier een misverstand op. Werkoverleg en gesprekken over het werk met je leidinggevende of collega is niet mogelijk, dus ben je automatisch meer gericht met je taken bezig.  Of het nu in kleine mate is of in grote mate, thuis is er afleiding. Ook afleiding wat je niet zo zeer in de hand hebt (post, telefoon of onverwachtse visite). Dit zorgt er voor dat je even uit je concentratie bent. Veel mensen voelen zich hierdoor dan direct licht schuldig en zullen de verloren tijd dan ook weer ruim inhalen op een ander moment. In algemene zin is het in sommige gevallen zo dat de productiviteit iets lager is dan gemiddeld. En in sommige gevallen is dit juist andersom. Doorgaans verandert er voor een werkgever niet veel als medewerkers thuis werken als het om de gemiddelde arbeidsproductiviteit gaat. Wel is het handig om als werkgever even naar het karakter van je medewerkers te kijken!

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *