Business Financieel Ondernemen Trends Weetjes

Lean Six Sigma: Hoe minimaliseer je verspilling met een Lean-aanpak?

Een van de concepten van de business methodologie Lean Six Sigma is gebaseerd op het idee om verspilling in de productie en fabricage van producten te verminderen. Hiervoor worden verschillende bedrijfsstrategieën ingezet om de efficiëntie te vergroten. Om het productieproces zo efficiënt mogelijk te maken, is het belangrijk verschillende soorten verspilling in het systeem te elimineren, zoals tijd, materiaal en fouten. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste componenten voor het minimaliseren van verspilling. 

Vermindering van overtollige voorraad en afval

Volgens Lean is voorraad die niet rechtstreeks wordt gebruikt om een specifieke klantorder te vervullen, onderhevig aan verspilling. Om overtollige voorraad te verminderen, moet de bestaande voorraad worden vergeleken met de verkoopcijfers voordat de productie begint. Op die manier wordt alleen de voorraad geproduceerd die nodig is om de verkoopdoelstellingen op korte termijn te halen. Echter moet er wel rekening gehouden worden met de productie van overtollig voorraad met als doel tot meer toekomstbestendigheid, zoals bij prognoses van mogelijke schaarste en hogere energiekosten. 

Hoe dan ook, de productie moet zoveel mogelijk worden aangepast aan de vraagverwachting van de klant in plaats van overtollige voorraden in het magazijn op te slaan.

Onnodig reis- en arbeidskosten verminderen

Het minimaliseren van overtollige voorraad zal onnodige verplaatsingen van goederen voorkomen en daarmee de reis- en arbeidskosten verlagen. Bij de productie van voldoende voorraad om aan de vraag van de klant te voldoen, hoeft het personeel geen onnodige producten in en uit het magazijn te verplaatsen. 

Een andere manier om onnodige arbeidskosten te vermijden, is het hanteren van een effectieve projectplanning en het nauwkeurig inschatten hoeveel materieel er zal worden gebruikt en hoe lang dat zal duren. Dit heeft als resultaat om de tijd die werknemers besteden aan het wachten op productieapparatuur, te verminderen. 

Is de HR-administratie toe aan een hogere efficiëntie? Met de HR-software van Apployed.nl beheer je personeelsdossiers op één centrale plek en verwerk je zaken zoals salarisadministratie, functioneringsgesprekken en declaraties in een eenvoudig dashboard. 

Het vermijden van verspilling in het dienstverleningsproces

Verspilling in dienstverlening kan voorkomen in de vorm van extra werk om een probleem op te lossen dat niet zou zijn gebeurd als de juiste processen waren toegepast. In overeenstemming met de Lean-beginselen ligt de nadruk op het één voor één analyseren en volgen van processen om na te gaan of ze correct achter elkaar werken. Op die manier kunnen er verbeteringen worden aangebracht om overbodige processen te elimineren. Benieuwd naar hoe je de Lean Six Sigma methodologie kan implementeren in jouw bedrijf? Leer meer met de Lean Six Sigma green belt training door een combinatie van projectleiderschap en hands-on kennis voor continu verbetering!

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *