Ondernemen

Dance Valley-directeur Brian Bout: “Eer om bij te dragen aan het plezier van de bezoekers”

De naam van Brian Bout, directeur van UDC Events, is onlosmakelijk verbonden aan diverse dancefestivals in Nederland. Zo organiseert Bout met UDC Events sinds jaar en dag populaire festivals als Ground Zero, Latin Village en Dance Valley. De Noord-Hollandse festivalorganisator wist op zeer jonge leeftijd al dat hij een succesvolle en rijke zakenman wilde worden. De UDC-directeur vertelt met liefde en passie over het succes van zijn bedrijf.


”Als jochies van negentien wisten we niets”


Met het Noord-Hollandse UDC Events organiseert Brian Bout Dance Valley én tal van andere evenementen, maar Dance Valley is ongetwijfeld het bekendste concept dat uit de koker van UDC afkomstig is. Al sinds de jaren ’90 is Bout actief in de evenementenindustrie. In deze periode beleefde hij zijn ‘debuut’ als festivalorganisator. “Toen ik een jaar of veertien was ging ik al naar illegale housefeesten. Al snel dacht ik: dat kan ik beter én grootser opzetten. Er werd in die tijd niet erg commercieel gedacht.”

Met zijn compagnon Sander Groet besloot Bout in 1993 om de stoute schoenen aan te trekken en Mysteryland te organiseren. “Zonder geld en ervaring begonnen wij ons avontuur. Het feest Mysteryland kende toen zijn weerga niet, duurde drie dagen en ging continu door. Dat bestaat tegenwoordig niet meer. Op die editie kwam zo’n 15.000 man af”, herinnert Bout zich. “Toch was het verre van een succes. Als jochies van negentien wisten we niets en hadden we geen verstand van zaken. Tot overmaat van ramp ging de cateraar bovendien met een smak geld ervandoor. We begonnen dus heel erg slecht, maar hadden de passie wél te pakken.”

Succesvolle doorstart


Een jaar later organiseerde Bout de tweede editie van Mysteryland, die eveneens geen succes was. “Het ging nog slechter dan het jaar ervoor. Dat had alles te maken met het feit dat we veel te laat begonnen met de organisatie. Bovendien hadden we nogal last van grootheidswaanzin. We huurden grote laser- en lichtshows, grote tenten: alles moest groot. Financieel werd het hierdoor een debacle met een verlies van bijna een miljoen gulden. Dat was echt een gigantische schuld in die tijd.”

Na deze financiële domper was Bout genoodzaakt te stoppen, maar de term opgeven kwam naar eigen zeggen niet voor in zijn woordenboek. “Ik wilde niet dat dit het einde zou betekenen. Dus op een gegeven moment stapte ik gewoon in de auto en heb ik allerlei locaties in Nederland bezocht. Op een gegeven moment kwam ik terecht op het militaire vliegveld van Eindhoven. Ik had geleerd van het eerste debacle en zorgde dat mijn zaken dit keer wél goed op orde waren. Daarnaast had ik mijn huiswerk van tevoren goed gedaan. Met een vergunning van de gemeente stapte ik naar mijn oude compagnons.”

 “We besloten het nog één keer te proberen en maakten een doorstart, die achteraf een schot in de roos bleek te zijn. Vanaf dat moment ging het in een rechte lijn omhoog”, aldus een trotse Bout, die de smaak steeds meer te pakken kreeg. “Op een gegeven moment gaven we om de drie weken een gigantisch feest. Mysteryland, Speed Racer, Thunderdome: noem het maar op. Zo is het gaan rollen en zijn we écht gegroeid. Alles wat we aanraakten, veranderde in goud. We werden bijna monopolisten.”

”De media bliezen het enorm op”


Ook Dance Valley bestormde in de succesvolle jaren ’90 het Nederlandse festivallandschap. Tot op de dag van vandaag behoort Dance Valley tot één van populairste dancefestivals van het land. “Met dit festival hebben we enorm veel hoogtepunten beleefd, maar helaas ook enkele dieptepunten.” Vooral de editie van 2001 gaf Bout een bittere nasmaak. “Die dag hadden we 110.000 bezoekers, tot op de dag van vandaag een record. Maar na afloop ontstond er een gigantische wolkbreuk.”

“De mensen die het festival bezochten waren natuurlijk zomers gekleed en hadden totaal niet gerekend op deze weersomslag. Veel bezoekers raakten hierdoor compleet doorweekt. De media bliezen het echter enorm op en maakten ervan dat er mensen onderkoeld geraakt zouden zijn. Totale onzin natuurlijk, want als je onderkoeld bent ben je in levensgevaar. Op die dag is niemand echter in levensgevaar geweest. Toch was deze negatieve berichtgeving over Dance Valley allesbehalve prettig.”

Van dip in succes tot indrukwekkende wederopstanding


Ook de jaren na het debacle van 2001 liepen niet erg voorspoedig voor Dance Valley, vertelt Bout. “In 2005 kwam er enorm veel concurrentie bij. Hierdoor vroegen we onszelf af of we het nog wel goed deden. We begonnen enorm te twijfelen en lieten ons meesleuren door eenheidsworsten. Daarbij vergaten we onze eigen koers te varen en kwamen we met Dance Valley in het slop terecht.” Hoe Dance Valley weer uit het slop kwam? Door ‘gewoon’ te doen wat men zelf leuk vindt: “We kijken niet meer naar anderen en doen alles op onze eigen, unieke manier. Dat voelen de bezoekers op hun beurt weer: de passie is terug en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.”

 En dat heeft het festival Dance Valley geen windeieren gelegd. Inmiddels is het festival jaarlijks stijf uitverkocht. Of Bout ooit gas terug gaat nemen? “Toen ik in de jaren ’90 begon met het organiseren van festivals had ik niet gedacht dat ik dit werk op m’n huidige leeftijd nog steeds zou doen. Ik dacht: ‘Dit stopt over een aantal jaren wel een keer’. Inmiddels weet ik echter zeker dat dit nooit meer gaat stoppen. Festivalbezoekers bijeen laten komen om ze een fantastische tijd te bezorgen, is iets dat voor altijd in me blijft zitten. Het is een eer om bij te kunnen dragen aan het plezier van al die bezoekers.”

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *