Ondernemen

Zo kies je een pneumatisch systeem

Pneumatiek, deze term heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het en wat houdt het allemaal in? De term pneumatiek wordt gebruikt voor de manier waarop luchtdruk iets aandrijft en het laat bewegen. Pneumatische systemen gebruiken perslucht om toepassingen in beweging te laten komen. Je kan hierbij denken aan machines of gereedschappen die voor engineering of de bouw- en productiesector worden gebruikt. Over deze super handige manier om beweging te creëren geven wij je in deze blog meer informatie. Lees snel verder voor alle ins en outs over pneumatiek!

Hoe werkt het?

Pneumatiek wordt ook wel aangeduid als het gebruiken van energie die wordt geproduceerd door het gecontroleerd vrijlaten van perslucht en die omzetten in beweging. Het is een betrouwbare en eenvoudige manier om objecten met droge lucht te laten bewegen. Pneumatische systemen worden gebruikt om mechanische beweging te creëren en toepassingen aan te drijven zodat deze hun ‘werk kunnen verrichten’ in geautomatiseerde fabriekssystemen. Ook zijn pneumatische systemen te vinden in andere soorten toepassingen. Van kermistoestellen tot aan trucks en medische toepassingen. 

Hoe kies je een pneumatisch systeem?

Pneumatiek kan worden gebruikt als een alternatieve optie voor elektrische actuatoren en motoren door lineaire toepassingen en met draaibewegingen. Wel goed om te weten is dat pneumatische systemen meestal voor kleinere belastingen worden gebruikt. Voor grotere belastingen zijn hydraulische systemen meer geschikt. Lucht kan minder kracht voortbrengen dan water, maar lucht kan wel makkelijk worden samengeperst en het kan grote schokken absorberen. 

Voor de keuze welk pneumatisch systeem geschikt is voor jouw toepassingen, is het belangrijk om te kijken naar wat jouw bedrijf nodig heeft. Zo werkt pneumatiek in lineaire en roterende bewegingen en is het een makkelijke manier om uitvoerbewegingen plaats te laten vinden of om kracht toe te passen. Bij het kiezen van een optimaal werkend pneumatisch systeem is het belangrijk om rekening te houden met de druk- en stroomvereisten. 

Alle componenten die worden gebruikt moeten compatible met elkaar zijn. Ook moeten stroom en druk verschillend en apart van elkaar geregeld worden. Dit om hoge energiekosten te besparen. De drukregeling in de persluchtsystemen hebben namelijk geen precieze regeling van de stroom. Pneumatische systemen zijn over het algemeen niet extreem duur in onderhoud, indien er goed wordt gelekt op correcte aansluitingen en lekken en corrosie. 

Festo Pneumatiek


Ben je nog Festo producten nodig voor pneumatische en automatiseringsprocessen? Neem dan eens een kijkje op Ebora.nl! 

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *