Geen categorie

Je wilt dat het als vanzelf loopt

Heb jij dat nou ook wel eens, dat het gaat zoals je had gewild. En als je dat herkent komt het je vast ook wel eens voor dat het helemaal niet loopt. Vraag jij je dan ook wel eens af waarom dat dat is. Dus waarom gaat het ene nou als vanzelf en het andere helemaal niet. Hoe komt dat nou? Een oud spreekwoord zegt dat het venijn in de staart zit, maar daar geloof ik namelijk helemaal niks van. Want het venijn zit niet in de staart maar in de start. Een letter meer of minder maakt dus het verschil. Daar sta je van te kijken. Nietwaar? Hoe zit dat dan? Nou gewoon dat we ons focussen op de dingen die iets in gang zetten en dan verwachten dat het ook zo gaat lopen. Meestal gebeurt het dan ook en net als je denkt dat het goed gaat, openbaart het venijn in de staart zich. En dan zijn we van slag omdat we verwachten dat het helemaal zo zou lopen zoals we dat gedacht hadden. En hoe zit het dan met de start en waarom zit daar het venijn?

Het venijn zit in de start

Als we bijvoorbeeld een afspraak maken dan letten we vooral dat de afspraken goed worden gemaakt en dat het onze eigen belangen goed afdekt. We letten er weinig op wat het doet met de ander, terwijl die het moet fixen. Dus als je meer bezig bent met de gevolgen van een afspraak gaat iedereen zich daar meer aan houden. Als het ware gebeurt dan het gewenste als vanzelf. Dat is bij contract en leveranciersmanagement opleiding ook zo. Je kunt veel energie stoppen in het contract, maar het is veel effectiever om bezig te zijn met wat het doet en hoe het in de praktijk uitpakt.

Als je dat met iemand afspreekt dan gaat er iets werken

Dus als je met iemand afspreekt dat hij trakteert als er iets niet wordt behaald, dan geeft dat een druk bij de persoon die het moet doen. Hij committeert zich aan de gevolgen en is daarmee meer gefocusseerd om het resultaat te behalen. En dat werkt door in de prestatie. Want iedereen wil graag gezien worden als iemand die betrouwbaar is en mensen doen er alles aan om dat te voorkomen en hun woord na te komen. Dus daarmee gaan ze beter presteren.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *