Het jaar 2021 was weer bewogen voor de Bitcoin, met zowel een koersrecord als periodes dat de cryptomunt een flinke daling liet zien. Ook bij andere cryptovaluta was een dergelijk patroon aanwezig, zoals je bijvoorbeeld zag aan de Ripple koers. Kortom: de valuta is volatiel, zoals sinds het moment dat deze werd ontwikkeld. Maar waarom zijn de munten zo volatiel?
Net als andere beleggingsproducten reageren de cryptovaluta op de economische en andere ontwikkeling in de wereld. Corona heeft overal invloed op, dus ook op de cryptomunten. Maar er zijn ook ontwikkelingen die de coins rechtstreeks raken, zowel positief als negatief. Gedurende het huidige jaar zijn twee ontwikkelingen ingezet die ook de Bitcoin koers en de koersen van andere cryptovaluta in 2022 zullen beïnvloeden.
De Amerikaanse markt
In 2021 is het na veel mislukte pogingen gelukt om de Bitcoin een vaste voet te geven op de financiële markt in de VS. Uiteraard bepaalt de VS nog steeds deze markt op wereldbasis. Er zijn nu een aantal derivaten waarmee indirect kan worden belegd in de koersontwikkeling van de Bitcoin. Daarvoor heeft de Amerikaanse beurswaakhond toestemming gegeven. Het is enorm belangrijk voor de crypto-valuta omdat een groot aantal institutionele beleggers in de VS volgens de eigen statuten alleen beleggingen mogen aanhouden in producten die goedgekeurd zijn door de SEC. Door deze stap is de Bitcoin in de VS nu een geaccepteerd onderdeel van de financiële markt.
De Chinese markt
In een recent verleden was China een zeer belangrijke markt voor de Bitcoin, maar dat is sinds 2021 verleden tijd. Chinezen mogen inmiddels niet meer handelen in crypto-valuta en de vrijwel onvermijdelijke volgende stap lijkt dat het bezit ook verboden zal worden. De Chinese overheid noemt de huidige cryptovaluta een mogelijke ondermijning van de financiële markt. De realiteit is echter dat de Centrale Bank van China dichtbij de introductie is van een eigen digitale munt. Het grote verschil met de bestaande crypto-munten zal zijn dat de eigenaar van de Chinese coin altijd bekend zal zijn net zoals bij een huidig tegoed bij een bank of een andere financiële instelling.
De toekomst van de Bitcoin en andere crypto-valuta
De toekomst van de cryptovaluta lijkt net als bij veel andere zaken op economisch gebied uit te draaien op een gevecht tussen de VS en China of wellicht tussen de vrije markteconomie en het ‘verlicht’ communisme. Europa heeft hierin, zoals wel vaker, geen eenduidige positie ingenomen.
De Centrale Bank van de EU werkt aan een digitale euro, maar het gaat nog vele jaren duren voordat die er is. Er is ook geen duidelijk standpunt ten opzichte van de Bitcoin. België heeft de munt korte tijd in de ban gedaan, maar inmiddels is de cryptomunt op sommige plaatsen al een geaccepteerd betaalmiddel. Bijvoorbeeld voor belastingen in een Zwitsers kanton maar ook voor een maaltijd die aan huis wordt gebracht door Thuisbezorgd. Het enige wat zeker lijkt voor de koersontwikkeling van de Bitcoin en de Ripple in 2022 is dat ook dat jaar deze volatiel zal zijn.