Carrière

Op zoek naar een baan? Kijk eens naar de metaalsector

De banen liggen bijna letterlijk voor het oprapen. Vooral in de bouw kan maar moeilijk geschikt personeel worden gevonden. Bedrijven helpen toekomstig personeel met omscholing, wat er natuurlijk voor zorgt dat er meer deuren geopend worden. Een van de sectoren waar altijd personeel nodig is, is de metaalsector. Na het lezen van dit artikel weet je of de metaalsector iets voor jou is.

Veel soorten metaalbewerking

De metaalsector is een brede. In Nederland zijn veel bedrijven die tot de metaalsector worden gerekend. En binnen die bedrijven zijn er meerdere specialisaties. Zo kan je een keuze maken uit verspanende metaalbewerking en niet-verspanende metaalbewerking.

Bij verspanende metaalbewerking worden kleine spaantjes in het metaal verwijderd. Dat gebeurt door middel van boren, slijpen, draaien, frezen, zagen of schaven. Bij niet-verspanende metaalbewerking kan je denken aan walsen, zetten, snijden en lassen. Hierbij blijft de oorspronkelijke massa intact.

Het voordeel van de overstap naar metaalbewerking is dat je een of meerdere specialisaties kunt kiezen. Zo kan je als Metaalbewerker RVS werken, maar ook als lasser.

Is het werk onveilig?

Je hoort weleens dat werken in de metaalsector onveilig is. Dat is zeker niet het geval. De standaarden zijn dermate hoog geworden dat het juist erg veilig is in de metaalsector. Dat zie je ook aan de weinige incidenten die zich voordoen.

Salaris is prima

Als je de afgelopen tijd het nieuws een beetje gevolgd hebt, weet je dat de cao voor de metaalsector flink verbeterd is. Natuurlijk moet je rekening houden met verschillende salarisniveaus en krijgt een leidinggevende meer dan een lasser. De schaarste op het gebied van personeel is een voordeel als je in de metaalsector gaat werken.

Vrouwen in de metaalsector

Meer vrouwen in de techniek! Ook in de metaalsector kan je als vrouw prima werken. Het kan fysiek zwaar werk zijn, maar dat hoeft je zeker niet te weerhouden. En je hoeft echt niet altijd met je handen te werken. Veel taken zijn geautomatiseerd, waardoor de fysieke belasting minder is geworden.

Uit deze banen kan je kiezen

Als je enthousiast bent geworden over werken in de metaalsector, wil je natuurlijk ook weten welke banen er zoal zijn. Dit zijn momenteel de meest gevraagde functies.

Machinebankwerker

Dit is een uitvoerende functie waarbij je gaat lassen, slijpen, boren of monteren. Voor deze functie is het handig om een technische achtergrond te hebben. Ook is het handig om een tikkeltje creatief te zijn, omdat je goed moet kunnen nadenken over onder meer de juiste vorm van je creaties.

Assemblage medewerker

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van metalen machines. Dit is een gevarieerde baan, waarbij je onder meer voor ziekenhuizen kunt werken. Je gaat veel in teamverband werken en ervaring of een vooropleiding is gewenst.

Productieleider

Dit is een verantwoordelijke functie, waarbij je het productieproces gaat bewaken. Ook is dit een veelzijdige baan, omdat je niet alleen personeel gaat aansturen, maar tevens de veiligheid en kwaliteit in het oog moet houden.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *