Weetjes

Poedercoaten of Natlakken?

Aluminium kun je op verschillende manieren in de gewenste kleur krijgen en er zijn verschillende methodes voor. Je kunt kiezen om het te natlakken of te poedercoating. Maar wanneer is het verstandig om te natlakken en, of biedt poedercoating juist de gewenste uitkomst? In deze blog hebben we de voor- en nadelen van natlakken en poedercoating op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Voordat je de keuze gaat maken is het belangrijk om stil te staan bij de voorbereiding. Zonder een juiste voorbereiding geeft het beide niet het gewenste resultaat. De kans bestaat zelfs dat de lak niet goed hecht en daardoor snel afbladdert. 

Om te zorgen voor een goede hechting moet het aluminium door een sproeitunnel geleid worden. Je kan ook kiezen voor een bad waarin het aluminium wordt ontvet en gebeitst. Als laatste brengt het bad een laag aan die ervoor zorgt dat de lak beter hecht.

Poedercoaten

Als eerste bespreken we poedercoaten. Poedercoaten is meestal de beste oplossing, aangezien het een aantal voordelen biedt ten opzichte van natlakken. Poedercoating zorgt ervoor dat er een sterke laag gevormd wordt op het aluminium. Met poedercoaten ontstaat er een verflaag die minder snel beschadigt dan een gewone laklaag. Het aluminium is beter beschermt tegen de invloeden van zouten of andere stoffen. 

Een ander voordeel is dat poedercoaten milieuvriendelijker is dan natlakken. Bij het lakken wordt verf gebruikt waar een oplosmiddel in toegepast is. De verf blijft hierdoor in een vloeibare toestand tot het moment dat het aangebracht wordt. Bij poedercoaten is geen oplosmiddel nodig. 

Natlakken

Poedercoaten is niet altijd de beste keuze. Natlakken heeft ook zo zijn voordelen. Het voordeel van natlakken is dat je een veel gladder resultaat krijgt. De poeder is namelijk korrelig en hierdoor oogt het eindresultaat grover. Daarnaast is het mogelijk om met natlakken meer decoraties en details aan te brengen die niet haalbaar zijn met poedercoating. Een ander voordeel is dat natlakken geen maximale dimensies heeft. Bij poedercoaten wordt gebruik gemaakt van een cabine. Bij lakken hoeft er geen rekening gehouden te worden met de afmetingen, want deze hebben geen cabine. Voor grote oppervlakten is lakken de beste oplossing.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *