Trends

De basketbalschoenen Revolutie

Basketbal is een sport die werd uitgevonden in 1891. In die tijd werden er nog niet specifiek basketbalschoenen gebruikt. Pas toen de sport een professionele league kreeg werden er ook echte basketbalschoenen ontworpen.

De schoenen uit die tijd werden vooral gemaakt van leer en waren dus ook erg zwaar om te dragen. Zeker met intensieve bewegingen waren de schoenen niet bepaald luchtig. Het grote merk was destijds converse. Die maakte deze hoge lederen schoenen in verschillende kleuren. Legends zoals: Larry Bird, Magic Johnson en Kareem Abdul-Jabbar hadden vaak meerdere paar in hun favoriete kleur en natuurlijk de clubkleur. Toen de eerste Micheal Jordan basketbalschoen uitkwam was deze vooral geïnspireerd op dit model converse schoen. De air Jordan 1 was ook een lederen hoge basketbalschoen maar met een revolutionaire air demping. Vanaf dit moment werd de hele basketball scene omgegooid qua schoenen. Opvolgende modellen zoals de Air jordan 3 werden dan ook geproduceerd met een zichtbare air unit zodat je kon zien dat er lucht in zat. 

Pas jaren later bij de Air Jordan 11 werd er mesh toegevoegd aan de upper van de basketbalschoenen. Door dit lichte mesh materiaal werden schoenen lichter om te dragen en ook een stuk luchtiger. In het begin was er veel kritiek op het gebruiken van mesh. Veel basketballers hadden het idee dat de schoenen minder stevig en ook minder stabiel werden. Dit werd al snel ontkracht door de spectaculaire prestaties van Michael Jordan met dit soort schoenen.

Tegenwoordig is het andersom. Lederen schoenen zijn zeldzaam aan het worden. Basketbalschoenen van toen worden nu gebruikt als fashion item en als alledaagse sneaker. Schoenen van nu zijn een stuk lichter dan die van vroeger, maar behouden de stevigheid voor de juiste stabiliteit. Ook aan dempingsmateriaal is er nu veel keus. Air, React, Zoom, Gell, Ultra Cush en Boost zijn allemaal materialen die er voor zorgen dat je goed wordt opgevangen. Je ziet dat door de jaren heen de hoogte van de schoenen ook is veranderd. Veel nieuwe basketbalschoenen zijn mid of low. Dit betekend dat ze vaak op of onder de enkel aansluiten. Ook hier is nog tot op de dag van vandaag veel kritiek op terwijl de hoogte van een schoen vrijwel niks doet aan de ondersteuning van de enkel. De zool van een basketbalschoen zorgt voor een goede enkel ondersteuning. De zool moet breed en stijf zijn zodat je het gevoel hebt dat je stabiel op de grond staat. Er komt dus nog best veel bij kijken voordat je een goede stevige basketbalschoen hebt gevonden!

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *