Business

De nieuwsgroepen van Usenet uitgelegd

Als je nog niet helemaal weet wat Usenet precies inhoudt zul je wat begrippen tegenkomen waarvan je eigenlijk niet goed weet wat ze betekenen of wat het doet. Eén van deze begrippen zijn de zogenaamde ‘nieuwsgroepen’.  An sich kun je best invulling geven aan wat je zou kunnen vinden in een nieuwsgroep. Toch hebben we voor de zekerheid dit blogartikel geschreven zodat je 100% zeker weet wat een nieuwsgroep op Usenet is en hoe je hier gebruik van kunt maken. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! 

Wat is een nieuwsgroep?

Om een vergelijkbaar voorbeeld te geven van de nieuwsgroep zodat je als onbekende een beter beeld krijgt bij wat een nieuwsgroep op Usenet inhoudt kunnen we de nieuwsgroepen op Usenet het best uitleggen als een soort ‘forum’ op het normale internet. Het Usenet is echter, in tegenstelling tot het normale internet, volledig ingedeeld in deze nieuwsgroepen. Iedere nieuwsgroep heeft een eigen onderwerp, denk bijvoorbeeld aan kunst, wetenschap, literatuur etc. Binnen deze nieuwsgroepen zijn discussieplaatsen waar met elkaar gecommuniceerd kan worden en binnen de nieuwsgroepen worden bestanden geplaatst en met elkaar uitgewisseld. Om deel te kunnen nemen aan zo’n nieuwsgroep op Usenet of om bestanden te kunnen plaatsen of downloaden moet je eerst lid zijn van de groep. 

Hoe word ik lid van zo’n groep? 

Voordat je lid kan worden van een nieuwsgroep moet je eerst toegang hebben tot Usenet. Deze toegang is namelijk maar heel beperkt toegankelijk via een gratis server. Om goed toegang te hebben tot het gehele Usenet is het verstandig om een Usenet abonnement af te sluiten bij een Usenet provider. Je sluit een pakket af op basis van hoe vaak jij denkt het Usenet te gaan gebruiken. Wil je het gewoon eens uitproberen maar wil je niet veel geld kwijt zijn? Geen punt! Al voor minder dan twee euro per maand heb jij een Usenet abonnement afgesloten bij een provider zoals Viper News. Nadat je een account hebt zijn er nog een aantal stappen die je kunt volgen. Deze stappen vind je allemaal terug op de website van je provider. Zo heb je een Usenet Client nodig en een NZB. Wanneer je dit geregeld hebt kun je optimaal gebruik maken van de nieuwsgroepen op Usenet. 

Is het gebruik van Usenet veilig? 

Als je het belangrijk vindt om anoniem en veilig een systeem te kunnen gebruiken is Usenet hét systeem voor jou. Usenet is namelijk een peer-to-peersysteem, dit maakt het een extreem veilig platform om te gebruiken. Door de wisselende peers kan de verbinding nooit onderbroken worden waardoor het plaatsen en downloaden altijd slaagt. Daarnaast ben je, ondanks dat je met andere mensen communiceert, volledig anoniem. Elk Usenet account werkt op een volledig uniek netwerk waardoor het IP-adres niet te traceren valt. Al met al kunnen we dus stellen dat Usenet extreem veilig is om te gebruiken. 

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *