Business Carrière Ondernemen

De leverancier weet het beter

Als adviseur kom ik bij vele bedrijven en organisaties. Vaak zijn het succesvolle organisaties die dat vooral ook uitstralen. Daar is op zich niks mis mee!. Maar wat doet dat succes met deze bedrijven? Ze denken dat dat succes vooral aan henzelf ligt en daarmee strelen ze vooral hun eigen ego. Maar daarmee doen ze henzelf en de leverancier veel tekort en dat is jammer. Omdat er in de praktijk zoveel meer in zit.

Wat je dan merkt is dat deze opdrachtgever, praten met leveranciers in de vorm van het dicteren hoe het moet. En wat doet de leverancier die houdt vooral zijn goede raad bij zich. Bang om uitgespeeld te worden en vooral om de relatie te verliezen. Met als gevolg dat er middelmatig gepresteerd wordt.

Kom in gesprek

Het is voor veel contractmanagers en leveranciersmanagers een hele stap om hun ‘troon’ te verlaten en zich als gelijkwaardige partner te gedragen. Zeker in de fase dat men nog een order te vergeven heeft en men dus de dominantie van de nog-niet-vergeven opdracht heeft. In een dergelijk geval wil men vaak het stuur in handen hebben en is men bang om de regie te verliezen. Het valt te leren om je gelijkwaardig op te stellen, open te staan voor de ideeën van anderen en uit het gesprek te halen van wat er in zit. In de Masterclass Als Contractmanager meer gedaan krijgen, leer je als contractmanager of leveranciersmanager hoe je dat doet. Leveranciers zijn de expert, want ander ging je het niet inkopen en deed je het wel zelf. Behandel ze dan ook als de expert en je zult zien dat er veel meer in zit. Tenslotte jij zult nooit op het expertise niveau voor dat gebied komen wat je leverancier wel heeft. Gebruik dat en besef de leverancier weet het beter.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *