In tijden van financiële nood, of bij een overname, kunnen bedrijven er soms niet omheen om in een keer van een flink aantal werknemers afscheid te moeten nemen. Je hoorde het al een tijdje gonzen rondom het koffiezetapparaat, ook binnen het bedrijf waar jij werkt hangt het zwaard van Damocles boven het systeemplafond. Maar terwijl iedereen nerveus in de rondte solliciteert, leun jij nog eens rustig achterover in je bureaustoel. Want jou zullen ze niet zo snel ontslaan. Jou hebben ze nodig. Jij bent namelijk BHV’er.
Wat is een BHV’er
BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening. Een BHV’er is iemand binnen de organisatie die een BHV cursus gedaan heeft en daardoor weet hoe hij hulp moet verlenen binnen het bedrijf in geval van nood. Zo leert iemand tijdens de BHV cursus reanimeren, maar ook hoe te reageren wanneer er brand uitbreekt of hoe het pand ontruimt moet worden. Een BHV’er weet welke hulpdiensten er op welk moment ingeschakeld moeten worden en hoe je op een goede manier alarm slaat.
De BHV cursus van BHV.NL werkt met in huis opgeleide instructeurs en biedt niet alleen standaard cursussen aan, maar ook cursussen op maat. Zo kunnen er specifieke handelingen extra aan het lespakket worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de kennis hoe je moet handelen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen voor iemand die met chemische middelen werkt, of hoe omgaan met agressie als extra aandachtspunt voor de baliemedewerkers.
Hoe word ik bedrijfshulpverlener?
BHV’er word je door een BHV cursus met goed gevolg af te leggen. Je kunt zelf een BHV cursus volgen, maar ook vragen aan je baas of hij het wil organiseren. De cursussen van BHV.NL kunnen ook aan groepen gegeven worden. Je kunt verschillende plaatsen in Nederland kiezen om de BHV cursus te volgen, maar het is ook mogelijk om een instructeur naar het bedrijf te laten komen. Als je de cursus eenmaal achter de rug hebt, is je certificaat een jaar geldig. Het is daarna nodig om een opfriscursus te volgen, dit kan eventueel ook online.
Waarom kom jij de ontslagronde door?
Het is voor bedrijven verplicht om te zorgen voor veiligheid. BHV’ers horen daarbij. Elk bedrijf moet verplicht een bedrijfshulpverlener in huis hebben. Ben je al aan het nadenken over transitievergoedingen en vaststellingsovereenkomsten? Het is waarschijnlijk niet nodig als je een BHV cursus hebt gevolgd. Als jij BHV’er bent en je collega met dezelfde werkzaamheden als jij niet, dan zullen ze je collega eerder laten gaan dan jou. Jij weet immers al hoe te handelen in geval van nood, en nieuwe mensen een BHV cursus laten volgen kost tijd en geld.
Als je dus slim bent zorg je ervoor dat je bedrijfshulpverlener wordt binnen jouw bedrijf, want daarmee zorg je er niet alleen voor dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van jou en je omgeving, maar ook dat je een stuk zekerder plaatsneemt achter je bureau in instabiele tijden. Bovendien kun jij je hyperventilerende baas direct helpen nadat je om salarisverhoging hebt gevraagd.