Financieel Ondernemen

Starten met beleggen? Dit is je strategie!

De afgelopen jaren is het aantal beleggers in ons land fors toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun spaargeld te beleggen, in plaats van een op rekening te zetten waar bijna geen rente op staat. Wie denkt dat beleggen enorm moeilijk is en alleen voor financieel experts is weggelegd, heeft het mis. Op deze manier kan er zowel op de korte als op de langere termijn geprofiteerd worden van hoge rendementen. Op dit moment zijn de koersen een stuk lager dan voorheen, waardoor dit een goed moment lijkt om in te stappen. Als je gaat starten met beleggen, is het verstandig om een goede strategie te hebben. Deze is helemaal afhankelijk van je eigen situatie, maar wij helpen je graag een beetje op weg.

Beleggen met bestaand vermogen

Als je gaat beleggen kun je dat met een deel van je eigen vermogen doen. Het is niet aan te raden om dit met je gehele vermogen te doen, maar met een deel hiervan. Besef je goed dat het niet realistisch is om te denken dat je na bijvoorbeeld een half jaar al een prachtig rendement hebt behaald. Beleggen is ook vooral iets voor de langere termijn. Een mooi rendement na tien jaar is dan ook geen uitzondering. In dit specifieke voorbeeld hanteren we een fictieve inleg van € 10.000.

Spreid je kansen

Bij een beginnend belegger is het aan te raden om het vermogen dat je gaat inzetten niet op één aandeel te zetten, maar dit te spreiden over meerdere ETF’s. Een is een groepje aandelen die een bepaalde index volgen. Om een grotere kans op een mooi rendement te behalen, is het goed om te kiezen voor een ETF die actief is op een wereldwijde aandelenindex. Op die manier kies je voor beleggen in aandelen die in verschillende regio’s actief zijn en verspreid zijn over verschillende sectoren.

Je strategie

Niet iedereen vindt het een makkelijke keuze om te bepalen hoeveel geld je op welk moment gaat beleggen. In ons voorbeeld van een inleg van € 10.000 is het een goede strategie om dit bedrag te verdelen in vijf gelijke groepen van € 2.000. Je start met een inleg van de eerste € 2.000. Je stelt voor jezel een aantal triggers vast, die je aanhoudt als momenten om door te schakelen naar de volgende groep van € 2.000.

Triggers

Deze triggers kunnen zijn een tijdsperiode en een koersverlaging. Je besluit vooraf een tijdsperiode die je aanhoudt om over te gaan naar de volgende investering. Dit kan een week, een maand of zelfs een kwartaal zijn. Op deze manier ben je niet afhaneklijk van het goed timen van de markt. Een andere trigger kan zijn een koersverlaging. DIt is vooral erg handig wanneer een koers enorm daalt waardoor de instapdrempel veel lager is, maar je tijdsperiode nog niet verstreken is.

Rendement

Met deze strategie voorkom je dat je je eigen vermogen gaat inzetten op basis van emotionele beslissingen of tijdsdruk. Dit kan helpen om een vooraf gekozen strategie makkelijker aan te houden. Een uitzondering op deze strategie kunnen stijgingen van koersen zijn, maar dat zijn factoren waar je vooraf rekening mee kunt houden. Besef dat deze strategie een goede manier kán zijn om op de langere termijn een mooi rendement te halen.

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.   

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *