Veel bedrijven bestaan uit verschillende bedrijfsonderdelen met hun eigen taken, maar die wel op elkaar moeten aansluiten. Desondanks gebruiken veel bedrijven voor die verschillende bedrijfsonderdelen ook verschillende systemen om mee te werken. Dat is niet de meest efficiënte manier om te werken. We bespreken de voor- en nadelen van het kiezen voor een efficiënter ERP-systeem voor je bedrijf.
Wat is ERP?
ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dit zou je kunnen omschrijven als software die ontworpen is om de functies van kernbedrijfsprocessen van bedrijven in één systeem te beheren en te integreren. Denk daarbij aan processen als voorraad, inkoop en verkoop, HR en financiële administratie, maar ook relatiebeheer en service. Ook productie en artikelbeheer kunnen geïntegreerd worden in hetzelfde ERP-systeem. Wat je de aanschaf en implementatie van een ERP-systeem kosten gaat, hangt af van of er maatwerk nodig of er een kant-en-klaar systeem gebruikt kan worden.
Voordelen van ERP-software
ERP-software, zoals die van de experts van Logic4, brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Zo automatiseert een ERP-systeem eenvoudige en terugkerende werkzaamheden, waardoor medewerkers zich kunnen bezig houden met de belangrijke taken. Alle gegevens van het bedrijf worden samengevoegd tot een centrale database, waardoor informatie beter gedeeld kan worden tussen afdelingen en iedere werknemer altijd inzicht heeft in de meest recente data. Het systeem zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt, waardoor er veel tijd gewonnen kan worden en kwaliteitsstandaarden makkelijker consequent behaald worden. Daarnaast kan met een druk op de knop rapportages aangemaakt worden. Omdat alle gegevens zich op één plek bevinden, is het ook nog eens zo dat één beveiligingssysteem voldoende is.
Nadelen van een ERP-systeem
Er zijn een aantal zaken te bedenken die als een nadeel van het implementeren van een ERP-systeem gezien kunnen worden. Zoals het feit dat je je organisatie afhankelijk maakt van één systeem. Toch kan ook bij meerdere systemen een probleem in één systeem gevolgen hebben voor verschillende bedrijfsprocessen. Ook kost het natuurlijk tijd en geld om zo’n ERP-systeem te implementeren binnen je organisatie. Voor medewerkers kan dat nieuwe systeem in eerste instantie ongemakkelijk aanvoelen, omdat ze een nieuwe manier van werken moeten aanleren. Toch kun je je zeker afvragen of de voordelen van ERP-software niet ruimschoots opwegen tegen deze nadelen.
Het is dus zeker het overwegen waard om over te gaan op één efficiënt ERP-systeem voor je hele organisatie. Het vergt een investering, maar dat is wel een investering die zich gaat terugbetalen.