Carrière Ondernemen Trends

Welke soorten assessments zijn er?

Als bedrijven op zoek zijn naar nieuwe werknemers, maken sommigen tijdens hun selectieprocedure gebruik van een assessment. Een assessment is een onderzoek dat kandidaten moeten doorlopen, zodat de persoonlijke vaardigheden en vakbekwaamheid goed beoordeeld kunnen worden. Voor een bedrijf is een assessment vaak heel fijn, want ze krijgen zo een volledig beeld van de kandidaat en kunnen hierdoor makkelijker beslissen of deze geschikt is. Maar ook kunnen bedrijven assessments gebruiken om sommige functies of talenten beter te benutten. Er bestaat dus niet één soort assessment. Benieuwd welke soorten er zijn? Lees dan verder en kom erachter!

Selectie-assessment

Het assessment dat het vaakst voorkomt, is het selectie-assessment. Dit assessment vindt plaats aan het eind van een sollicitatieprocedure. Het doel hiervan is om de geschiktheid van een sollicitant te testen voor de desbetreffende functie. Met dit type assessment wordt achterhaald welke kans de kandidaat heeft op succesvol functioneren en welke risico’s er mogelijk zijn in het functioneren hiervan. Wat er precies tijdens de selectie-assessment wordt getest, hangt af van de functie. Een intelligentietest, capaciteitentest en een interview zijn onderdelen die vaak voorkomen tijdens een een selectie-assessment. 

Loopbaanassessment

Stel, je werkt bij een heel leuk bedrijf, maar vindt je functie niet meer uitdagend genoeg. Dan kan het heel handig zijn om een loopbaanassessment te doen. Het doel van dit type assessment is om de sterktes en zwaktes van een kandidaat in kaart te brengen. Maar ook om erachter te komen wat voor carrièrewensen en interesses deze kandidaat heeft. Aan de hand hiervan kan er besloten worden welke functies de kandidaat binnen het bedrijf kan vervullen, of dat de kandidaat beter geschikt is voor een baan elders. Met een loopbaanassessment kom je er dus achter welke soort beroepen en organisaties bij je passen. Dit type assessment lijkt op de selectie-assessment, maar is wel meer gericht op competenties en interesses. Ook wordt er tijdens dit assessment vaak gebruikgemaakt van een rollenspel. 

Ontwikkelingsassessment

Bij een ontwikkelingsassessment wordt er gekeken naar op welk gebied werknemers zich verder kunnen ontwikkelen. Werkgevers kunnen door middel van een ontwikkelingsassessment talent spotten en de zwaktes van deze kandidaat opmerken. Hier kunnen ze op inspelen en uiteindelijk zorgen voor een positieve ontwikkeling bij deze kandidaat. Dit assessment bestaat onder andere uit onderdelen als: vragenlijsten, interviews, capaciteitentest en persoonlijkheidstest. Het doel van deze assessment is dus niet om te kijken of je geschikt bent, maar juist om de kansen van je ontwikkeling in kaart te brengen.

Management assessment 

Met dit type assessment wordt er gekeken of een kandidaat geschikt is als leidinggevende, manager of teamleider. Deze assessment kan zowel extern als intern worden ingezet. Zo kan het dat een werknemer wil doorstromen binnen het bedrijf, of dat er een volledig nieuwe kandidaat zich beschikbaar stelt. 

Ben je leidinggevende geworden? Dan is het handig om ook een assessment SHL te doen. Dit assessment is gericht op situaties waar je als leidinggevende mee te maken kunt krijgen en het is natuurlijk altijd goed om hiermee te oefenen. 

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *