Voor werknemers en werkgevers is het niet fijn als de werknemer langdurig ziek is en dus veel verzuim opbouwt. Nog vervelender is het echter als het ziekteverzuim ook nog eens langer aanhoudt. Zijn er geen mogelijkheden meer om het verzuim terug te dringen via de eerste route? En zit er geen verbetering in het vooruitzicht? Dan is het hoogst waarschijnlijk tijd voor een nieuwe route: re-integratie spoor 2.
Wat houdt re-integratie spoor 2 in?
Tijdens het eerste re-integratie spoor wordt er gekeken of de langdurig zieke werknemer nog wel bij de huidige werkgever kan blijven met de werkzaamheden die de werknemer eerst deed. Is dit niet het geval en zijn er ook geen aangepaste werkzaamheden voor de werknemer om te re-integreren? Dan komt re-integratie spoor 2 in zicht. De werkgever gaat dan op zoek naar een functie voor de werknemer buiten het bedrijf. Deze fase is wettelijk verplicht voor de werkgever en volgt dan ook direct na het eerste spoor.
Passende begeleiding van een arbeidsdeskundige
Traject Consult schakelt tijdens het re-integratie spoor 2 traject een arbeidsdeskundige in. Deze moet ervoor zorgen dat de medewerker onder begeleiding op zoek wil gaan naar een bij hem of haar passende baan. Deze begeleiding bestaat uit onder andere een week intake en kennismaken en assessments doen voor de beeldvorming van de persoon in kwestie. Daarnaast vinden er coaching gesprekken plaats; alles wordt in het werk gesteld om een geschikte baan te vinden.
Zoektocht op de arbeidsmarkt
Wanneer er vervolgens een goed beeld is van de persoon en er mogelijke functies in beeld komen die bij de persoon passen, wordt er gezocht op de arbeidsmarkt. In deze fase wordt er geprobeerd de werknemer aan een baan te koppelen die zo goed mogelijk bij hem of haar past. In totaal heeft het traject een duur van drie maanden, waarin er overigens gedurende het hele traject persoonlijke coaching plaats blijft binden. Alles om er maar voor te zorgen dat er een oplossing komt voor het aanhoudende verzuim.