Gevaar kan van alle kanten komen. Bedenk maar eens welke potentiële risico’s er binnen je bedrijf zijn. De moed zou je bijna in de schoenen zinken. Gelukkig is dat niet nodig, omdat gevaar voor het grootste gedeelte kan worden voorkomen. Dat gaat, zoals alles in het leven, niet vanzelf. Je zult er het een en ander voor moeten doen. In dit artikel staan vijf tips die de veiligheid binnen jouw bedrijf gaan vergroten.
Breng de risico’s in kaart
De eerste stap is het in kaart brengen van de risico’s. Dat kan je zo breed opvatten als nodig is. Zo is het belangrijk om te weten hoe het met de brandveiligheid is gesteld. Ook wil je weten wat de beste vluchtroute is, voor het geval het echt misgaat. En uiteraard moet je bedrijf geen uitnodiging voor inbrekers zijn. Dit is nog maar het begin van het in kaart brengen van de risico’s. Om een goed en compleet beeld te hebben, heb je een expert nodig. Bedrijven zoals G4S Safety Solutions zijn gespecialiseerd in risicobestrijding. Maak gebruik van deze kennis.
Zorg voor interne veiligheid
Interne veiligheid heeft in dit verband niks met brand of inbraak te maken. Het betekent dat je personeel (en jijzelf) zich veilig kunnen voelen binnen het bedrijf. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is, spreekt voor zich. Niet voor niks zijn er de laatste jaren schrijnende gevallen in het nieuws verschenen over vrouwen en mannen die zich niet veilig voelden. Wat kan je doen? Alleen een vertrouwenspersoon is niet voldoende. Wees open tegen je personeel en creëer een cultuur waarin ze zichzelf durven te zijn. Een bijkomend voordeel van een goede sfeer is dat de werkprestaties verbeteren.
Zorg voor bewustwording
Je kunt nog zoveel veiligheidsmaatregelen hebben getroffen, als je personeel zich er niks van aantrekt of zich er niet van bewust is, heeft het weinig zin. Daarom is het heel belangrijk dat je erop hamert dat er veiligheidsmaatregelen zijn en wat het belang ervan is. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door oefeningen te houden. De meeste werknemers vinden het fijn om even van de werkplek los te komen voor een oefening. En je hebt er ook nog iets aan.
Investeer in digitale veiligheid
Het misschien wel grootste gevaar zie je niet, hoor je niet en ruik je niet. Cybercriminelen zijn echter hele dagen bezig om bedrijven te hacken. Als dit gelukt is, zit je niet alleen met een financieel probleem, ook kunnen kwetsbare gegevens op straat liggen. En dat is eigenlijk nog veel erger dan het financiële gedeelte. Investeer daarom in digitale veiligheid, het liefst in de vorm van een gespecialiseerd bureau.
Denk logisch na
De vijfde tip is de meest eenvoudige, maar niet de makkelijkste. Logisch nadenken is namelijk lastiger dan de term doet vermoeden. Voor de veiligheid is het bijvoorbeeld beter dat er niemand alleen in het bedrijf is, zeker niet in de donkere maanden. Logisch, maar in de praktijk niet altijd het geval.